În 2019 am vizitat Lisabona, și peste tot pe unde mergeam, toate vitrinele erau pline de Pasteis de Nata. Îmi aduc aminte că mâncam câte 4-5 tarte portugheze pe zi și tot nu mă puteam sătura de ele. Aceste tarte portugheze-pastel de nata sau pasteis de belem sunt aromate, gustoase și merg cu o cafea neagră și scorțișoară din belșug. Coșulețul este făcut din foietaj, iar crema este un amestec din lapte, gălbenușuri, zahăr și scorțișoară. Sunt crocante la exterior și cremoase la interior, nu sunt prea dulci, crema este fină și puțin arsă, iar combinația de gusturi este pur și simplu extraordinară. Unele rețete sunt cu aromă de vanilie, altele cu puțină lămâie, dar aparent nimeni nu știe rețeta originală-originală. Dacă v-a plăcut această rețetă video și vreți să vedeți și altele similare, vă rog să vă abonați la canalul meu de YouTube.
Ingrediente pastel de nata-tarte portugheze:
- 400 g aluat de foietaj;
- 500 ml lapte;
- 250 ml apa;
- 200 g zahăr;
- 7 gălbenușuri;
- 60 g făină;
- esență de vanilie;
- baton de scorțișoară;
- coajă de lămâie.
Preparare Pastel de Nata- rețeta video pas cu pas:
Într-o cratiță punem 300 ml lapte (păstrăm 200 ml pentru mai încolo) coaja de lămâie, scorțișoară punem cratița la foc mediu. Între timp turnăm făina în cantitatea de lapte rămasă (200 ml) și mixăm bine cu ajutorul telului în așa fel încât să nu ai cocoloașe. Când laptele ajunge până la punctul de fierbere turnăm compoziția pregătită mai devreme (de lapte cu făină) amestecând energic cu telul. Lăsăm crema să se gătească la foc mediu amestecând continuu. Când consistența cremei s-a îngroșat, luam cratița de pe foc.
Într-un ibric punem 200 ml apă și zahărul, amestecăm până zahărul se dizolvă. Când siropul începe să fiarbă îl mai lăsăm să clocotească circa 3 minute. Îl lăsăm puțin să se răcească si
Într-un ibric punem 200 ml apă și zahărul, amestecăm până zahărul se dizolvă. Când siropul începe să fiarbă îl mai lăsăm să clocotească circa 3 minute. Îl lăsăm puțin să se răcească și turnăm siropul puțin câte puțin peste crema de lapte pregătită mai devreme, amestecând continuu cu telul.
Strecurăm crema printr-o sită, într-o cană gradată (am folosit o cană gradată pentru că este mai ușor de pus crema) pentru a ne asigura că este fără cocoloașe. Punem în ea puțină esență de vanilie. Adăugăm treptat în cremă câte un gălbenuș de ou și amestecăm energic, astfel evităm să se gătească în compoziția caldă. La final adăugăm esența de vanilie. Apoi ne ocupăm de aluat. Pudrăm masa de lucru cu făină și întindem puțin aluatul. După care îl rulăm și tăiem felii de circa 1 cm. Mie mi-au ieșit 28 de felii. Ungem cu ulei tava specială pentru brioșe. Luăm câte o felie de aluat tăiat și îl turtim în palmă, dându-i forma unui disc sau întindem cu făcălețul, după care îl aranjăm în forma pentru brioșe-putem uda degetele cu apă rece și modela aluatul în forma de brioșe. Umplem formele cu cremă până aproape de margine.
Punem prăjiturile la cuptorul preîncălzit la 220 de grade C pentru circa 15 minute sau până se caramelizează frumos deasupra.
Complexitate | Timp de preparare | Nr. porții |
redusă | 1h și jumătate | 28 tarte |
POFTĂ BUNĂ!
Dacă doriți să vedeți mai multe rețete delicioase, vă invit să vă abonați la Canalul meu de YouTube.
Mi-a plăcut c-ai pus stop și-ai șters picătura de lapte de pe plită 🙂
Am să fac și eu căci e o rețetă lejeră deși mi-e teamă de cuptor (cred c-am să-mi iau unul electric, micuț, doar pentru chestii d-astea).
Spor!
ApreciazăApreciază
Cuptorul meu nu e prea grozav, aşa încât nu mă încumet 🙂.
ApreciazăApreciază